Jerra van Gelder is één van de vierdejaars studenten Paardensport & Paardenhouderij aan het Lentiz MBO Maasland. En dus nam ze deel aan het pilotproject Scholarship, waarbij studenten aan een bedrijf in de hippische sector gekoppeld werden en met een bedrag van 500 euro op zoek mocht gaan naar zijn of haar talent. Jerra mocht gaan samenwerken met MP Horses, de uitgever van onder andere De Hoefslag.
“Ik vond het een te gekke kans om binnen te mogen kijken bij zo’n merk als De Hoefslag”, blikt Jerra terug. “Ik zeg expres ‘merk’, want De Hoefslag is veel meer dan een magazine; het heeft een heel groot bereik via social media en instructievideo’s, en dat was dan ook precies waar ik me mee ging bezighouden.”
Creatieve ideeën
Jerra vertelt dat ze niet onvoorbereid aan de slag ging in de mediawereld. “We hadden een aantal gastcolleges gekregen over content creatie. Ook is er een en ander uitgelegd over het maken en editen van een video. Ik had meteen allerlei ideeën die ik zou kunnen uitvoeren voor De Hoefslag en had MP Horses dan ook opgegeven als één van mijn favoriete bedrijven om contentideeën te mogen uitwerken. Het was dan ook geweldig dat ik daadwerkelijk aan Denise Dekens, community redacteur van De Hoefslag, gekoppeld ben.”
Wat te verwachten?
Denise is gaan nadenken over haar verwachtingen toen Jerra aan MP Horses gekoppeld werd. “Natuurlijk was het voor de opleiding ook allemaal nieuw, maar ik wist niet precies wat ik kon verwachten van iemand als Jerra en welke richting we met haar konden opgaan. Haar talent en interesse liggen bij het opleiden van paarden en minder bij schrijven, en dat vormt toch de basis voor het uitgeverijvak, of je het nu hebt over print of online. Gelukkig kwamen we in ons kennismakingsgesprek samen tot hele leuke ideeën, die ook zinvol zijn voor de lezers van De Hoefslag. Jerra is een enthousiaste vrolijke meid, die lekker doorpakt.”
Op één lijn
Ook Jerra is positief over de eerste kennismaking met MP Horses en Denise: “We bleken mooi op één lijn te zitten”, aldus Jerra. “Ik kwam met voorstellen en Denise ook, en zo kwamen we tot een mooi lijstje met projecten voor De Hoefslag waar ik mijn tanden in zou zetten. Eén van mijn ideeën was onder andere het rijden van mijn eigen héél grote paard, en hoe je daar het beste uit naar boven haalt met behulp van een topinstructeur. Die les – theorie van KWPN-jurylid Marian Dorresteijn over het exterieur van het paard plus een dressuurles van Marlies van Baalen – is vastgelegd; ik heb de video ge-edit waarna deze beschikbaar gesteld is aan de Hoefslag-lezers.
XXL-paard
“De video is ‘aangejaagd’ via de social mediakanalen van De Hoefslag en mijn eigen insta-account en is ontzettend goed bekeken. Blijkbaar hebben meer paardenliefhebbers behoefte aan tips voor het rijden van een xxl-paard zoals mijn Kensington, van 1.90m! Ik vond zowel de les als het in elkaar zetten van de video’s een hele leuke en leerzame ervaring. Ook het artikel op de website van De Hoefslag heeft goed gescoord, al was het voor mij een groot leerproces om het te schrijven. Ik heb hulp gezocht bij het schrijven van de artikelen. Na een aantal feedbackrondes van zowel De Hoefslag als Lentiz ging het steeds makkelijker en beter. En mijn laatste twee artikelen zijn bijna in zijn geheel gepubliceerd. Ik vond het zo tof dat ik dit ontwikkelproces mocht meemaken!” Klik hier om de video te bekijken!
Jonge merrie
Een andere leerzame video die Jerra voor De Hoefslag gemaakt heeft, is die van Oopsie Daisy, het fokproduct van Stephanie Bezemer, eigenaresse van Hippisch Centrum Hoeksche Waard waar Jerra stageliep. Met de vierjarige Joop TC-merrie mocht ze lessen bij Annemarie Brouwer, die haar uitlegde wat zij belangrijk vindt bij het rijden van een jong paard en waar je op moet letten bij de opleiding. ‘Onbevangenheid’ en ‘ontspanning’ is daarbij het belangrijkste. Jerra: “Zo heb ik met twee heel verschillende paarden en bij twee verschillende instructeurs heel veel geleerd. Ik hoop dat anderen er ook iets aan gehad hebben.” Klik hier om de video te bekijken!
Examen
Jerra heeft nog drie video’s voor De Hoefslag op de planning staan. Door de nasleep van een auto-ongeluk, waardoor ze lichamelijke klachten kreeg – en nog steeds heeft – loopt de planning wat uit. Samen met Denise kwam ze na een gesprek op het plan om een artikel en video te maken over rijden met een blessure van de ruiter. “Het doel van mijn studie is een baan waarin ik het opleiden van paarden en lesgeven kan combineren. Inmiddels rijd ik wel weer af en toe, maar intensief fysiek werk zit er de komende tijd niet in. Ik start binnenkort met een gespecialiseerd revalidatietraject om weer helemaal top terug te komen en weer mijn passie te kunnen uitvoeren. Mijn mentor heeft aangegeven dat ik wel kan deelnemen aan het examen Scholarship op 25 mei en dat mijn diploma waarschijnlijk niet in gevaar komt omdat ik tot nu alle opdrachten goed uitgevoerd heb en mijn toetsen heb gehaald.”
Veel geleerd
Op haar Scholarship-periode kijkt Jerra met veel plezier terug. “Van mijn medestudenten hoorde ik ook positieve berichten. De scholarships waren heel verschillend; zo is er een vriendin die producten gepromoot heeft voor een hippisch merk, en eentje die een nieuw revalidatieprogramma voor paarden gevolgd en vastgelegd heeft. Ik heb veel geleerd bij MP Horses en als ik ermee door zou kunnen gaan, zou ik dat graag alsnog doen.”
Win-winsituatie
Denise is achteraf ook tevreden over de samenwerking met Jerra. “Jerra heeft enorm haar best gedaan en haar vlogs zijn verfrissend en interessant. Bij een volgende Scholarship zouden we in overweging nemen om voor iemand te gaan die meer affiniteit heeft met schrijven. In zo’n geval is de kans op een win-winsituatie nog groter.”
Over het Scholarship bij Lentiz MBO Maasland/Equestrum
Iedere student verdient een kans om zijn of haar talent te herkennen en te ontwikkelen. Om de studenten hierin te stimuleren zijn Lentiz MBO Maasland en Equestrum in samenwerking met 10 bedrijven uit de hippische sector een pilot Scholarship gestart. Deze 10 bedrijven hebben elk een student geadopteerd. De student krijgt een bedrag van 500 euro van het bedrijf dat hij of zij volledig kan inzetten voor talentontwikkeling naar eigen keuze in de hippische sector. De student wordt het visitekaartje van het bedrijf waarmee ze het partnership zijn aangegaan. Door middel van storytelling op de diverse social mediakanalen laat de student zien wat de samenwerking inhoudt en welke opdrachten zij doen. Op deze manier willen we het onderwijs en het werken in de praktijk nog beter op elkaar laten aansluiten. Het Scholarship is een uniek concept in Nederland, waarbij het bedrijfsleven bijdraagt aan de talentontwikkeling van de studenten MBO Paardensport.
The post “Te gekke kans, mijn scholarship bij De Hoefslag!” appeared first on Equestrum.