Ben je met het paardenvirus besmet, dan is de kans groot dat je na een tijdje niet meer op het paard van een ander wilt rijden. Je wilt een band opbouwen met dat ene speciale dier. Maar waar moet je rekening mee houden als je een eigen paard aanschaft? Wat kost een eigen paard en hoe vind je een paard dat bij jou past? Garanties heb je nooit, maar door je goed voor te bereiden en goede afspraken te maken kun je veel narigheid voorkomen. Want uiteindelijk wil je natuurlijk heel veel plezier van je toekomstige paard of pony hebben!
WAT KOST EEN PAARD IN GELD EN TIJD?
Hoe je het ook wendt of keert: een paard kost geld. Hoeveel dit is kun je zelf beïnvloeden door te kiezen voor een bepaald paard, ras of bijvoorbeeld stalling. Maar naast een uurtje rijden vraagt je paard ook tijd voor aandacht en verzorging. Hier besteed je gemiddeld meer tijd aan dan aan rijden. Bedenk goed hoeveel tijd jij aan je paard kunt en wilt besteden en pas daar je keuzes op aan.
Hier vind je voorbeelden en tabellen waarmee jij een inschatting kunt maken wat een paard of pony voor jou aan tijd of geld zal gaan kosten.
Welk paard past bij jou?
Het is nog niet zo gemakkelijk om het juiste paard te vinden. Om het paard te vinden dat bij jou past moet je eerst naar jezelf kijken. Maak een lijstje met wensen en eisen en ga daarna gericht op zoek.
Met je budget en een wensenlijst ga je op zoek naar ‘het geschikte paard’. Laat deskundige mensen in jouw omgeving weten dat je op zoek bent naar een paard. Als je op zoek bent naar een bepaald ras, kun je vaak bij stamboeken terecht. Op het internet en in paardenbladen staan ook enorm veel paarden te koop. Hier vind je een aantal tips.
Het kan natuurlijk ook zijn dat het droompaard niet te vinden is binnen jouw budget. Pas liever je budget aan dan je eisen en wensen. Je kunt beter langer doorsparen en even wachten met je aankoop, dan een paard kopen dat niet goed bij jou past.
Waar vind je jouw paard?
Met circa 20.000 leden en circa 11.000 veulens per jaar, is ons KWPN een van de grootste sportpaardenstamboeken ter wereld. Het KWPN-paard is een Nederlands gefokt sportpaard met internationale allure. Werkwillig en onverschrokken. Fysiek en mentaal ijzersterk en gefokt voor prestaties op het allerhoogste niveau. Maar ook betrouwbaar, makkelijk in de omgang en een streling voor het oog van de liefhebber.
Misschien vind jij hier wel jouw droompaard!
Paarden Bekijken
Het bekijken van de paarden is een van de belangrijkste fases in het aankoopproces. Hou je dan ook aan het wensen- en eisenlijstje om teleurstellingen achteraf te voorkomen.
Natuurlijk is de klik tussen jou en het paard het allerbelangrijkst, maar laat je niet teveel leiden door emoties, de voorkeur voor een bepaald ras of vooroordelen. Vertrouw op je intuïtie, maar blijf rationeel nadenken. Hier vind je een aantal tips!
AankoopKeuring
Laat het paard altijd tenminste klinisch keuren, ook als de verkoper een recent keuringsrapport kan overleggen.
Je hebt als koper een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je als koper de plicht hebt om te onderzoeken of het paard wel aan jouw eisen voldoet. De verkoper heeft een meldingsplicht. De verkoper heeft dus de plicht om jou die informatie te verstrekken die voor jou als koper belangrijk is. Een ziekte of kreupelheid in het verleden die gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het paard in de toekomst en moet dus gemeld worden. Lees meer over een aankoopkeuring.
Proefperiode
Laat het paard altijd keuren vóór de proefperiode. Met een proeftijd (variërend van twee tot acht weken) kun je bekijken hoe het paard zich gedraagt als je hem langere tijd rijdt en verzorgt.
Niet iedere verkoper zal bereid zijn een proefperiode af te sluiten. Ben je toch voor dat ene paard gevallen en wil de verkoper absoluut geen proefperiode, probeer het paard dan toch minimaal drie keer uit voordat je tot de koop overgaat. Kijk hoe je het aanpakt!
controleer het papierwerk
Als je na de proefperiode nog steeds tevreden bent over het paard ga je de papieren regelen. Als je een aanbetaling doet, zet je die op papier. Je controleert de gegevens in het paspoort en mogelijk de stamboekpapieren en/of sportresultaten.
Opstellen koopcontract
Een koopovereenkomst is een vormvrije overeenkomst. Dit wil zeggen dat je het paard wettelijk gezien hebt gekocht, op het moment dat je mondeling of schriftelijk met de koop instemt. Het is gebruikelijk om een paard te kopen door middel van een mondelinge overeenkomst. Dit is rechtsgeldig maar valt moeilijk te bewijzen, tenzij– onafhankelijke en onbevooroordeelde – getuigen aanwezig waren ten tijde van de mondelinge overeenkomst.
Het is daarom verstandig om een koopcontract op te stellen. Met dit koopcontract kun je altijd aantonen dat jij de wettelijke eigenaar bent. Ook voor de verkoper is een koopcontract handig. De verkoper kan met het koopcontract aantonen welke garanties hij geeft en onder welke voorwaarden het paard is verkocht. Kijk hier voor praktische informatie over het koopcontract.
Tip: Ben je lid van de KNHS? Dan kun je een gratis voorbeeld koopcontract opvragen via de KNHS Servicedesk. Vermeld in de mail je persoonsnummer en geef aan dat het gaat om een voorbeeld koopcontract.
na de koop: je paard laten wennen
Je hebt je topper gevonden, hij is gezond en alle papieren zijn in orde. Je betaalt de verkoper het afgesproken bedrag en neemt het paard mee naar huis. Gefeliciteerd! Je bent de gelukkige eigenaar van je eigen edele viervoeter. Om te zorgen dat dit zo blijft, moet je nog wel even een paar dingen in de gaten houden.
Lees hier hoe je rustig de band met je nieuwe aanwinst rustig op kunt bouwen, je hebt nog alle tijd om te genieten.
de koop ontbinden
Het is de nachtmerrie van iedere eigenaar. Je paard raakt kreupel, wordt ziek, of voldoet niet aan je verwachtingen. Wat nu? Hier vind je een aantal zaken waar je op moet letten.