Allerlaatste Kenniscafé laatstejaars Lentiz MBO Paardensport

6-06-2023 | Equestrum

Het Kenniscafé op 25 mei was al een beetje een feestje voor de laatstejaars studenten Paardensport aan het Lentiz | MBO Maasland. De meesten hebben hun opdrachten en toetsen afgerond en horen op 16 juni of ze geslaagd zijn. Ook docenten, hippisch ondernemers en andere geïnteresseerden waren naar Maasland gekomen. Maar het waren de studenten die deze ochtend de hoofdrol speelden; zij presenteerden de ervaringen van hun practoraat of scholarship.

“Het was leuk om m’n studiegenoten weer te zien; we hebben er net ruim drie maanden stage op zitten. In die periode zijn we alleen bij elkaar geweest om onze presentaties voor te bereiden”, vertelt Jerra van Gelder, één van de aanwezige studenten. “Persoonlijk was ik me er goed van bewust dat dit ons allerlaatste Kenniscafé was. We zijn er denk ik nu aan toe om ‘uit te vliegen’, na vier jaar opleiding zijn we klaar! Beetje jammer dat we Equestrum Campus niet meer meemaken. Tijdens die presentatie had ik echt zoiets van: ‘Wow, dat lopen we wel mooi mis!’”

Trotse voorzitter

Arjan Blansjaar, directeur van Lentiz |MBO Maasland, deed het openingswoord. Hij liet weten trots te zijn op de studenten en op het feit dat er volgend leerjaar dan echt met de hippische opleidingen gestart kan worden op de campus. “Daarmee ontstaat de optimale verbinding tussen onderwijs, bedrijfsleven en onderzoek/innovatie”, zo stelde hij.

Meer opleidingen én meer studenten

Wendy Visser, themaleider van Lentiz onderwijsgroep, vertelde vervolgens over de ontwikkeling en de voortgang van de hippische opleidingen, waarvan er steeds meer ontwikkeld zijn en nog steeds worden. Volgend jaar wordt voor het eerst het profiel Manege-instructeur aangeboden, evenals een speciale module Sport. Ze is verheugd over de flinke groei van het aantal aanmeldingen voor het volgende studiejaar.

Start Equestrum in september

Daarna was het woord aan Natasja de Vroome van Equestrum Holding, die vertelde en liet zien hoe het ervoor staat met de campus. “Er is de afgelopen weken heel hard gewerkt op de Equestrum campus. Het netwerk van alle betrokken partners heeft geholpen om de campus te realiseren”, aldus De Vroome. “In september, als het Pop-up-onderwijs gestart is, is iedereen welkom!” Jerra van Gelder: “Het ziet er nu al zo geweldig uit … ik denk dat ik ga kijken als het in gebruik genomen is!”

Aan de slag

Daarna was het de beurt aan de studenten zelf. Demi Ghuijs en July Brouwer blikten met hun directeur terug op hun studie en lieten weten dat ze nu al volop aan de slag zijn in de hippische sector. Beide zijn gevraagd door hun stagebedrijf. Demi werkt als groom en wil zich daarnaast blijven ontwikkelen als ruiter. July is parttime aan de slag als stalmedewerker bij Joop van Uytert en werkt daarnaast in de zaak van haar moeder.

Medewerker van de toekomst

Daarna deed Alain Broft van EquInnoLab uit de doeken wat het practoraat (over de techniek van de draf) inhoudt: data verzamelen, data analyseren, techniek beschrijven en observatieprotocollen ontwikkelen in samenwerking met sportwetenschappers. “Vrij technisch dus, maar er is ontstaat bij de studenten zoiets van ‘niet weten wat je aan het doen bent’ tot uiteindelijk toch het resultaat zien. Het gaat erom elk jaar kennis toe te voegen aan de opleiding en te vernieuwen en de medewerker van de toekomst op te leiden.”

Belangrijke schakel

Student Demi Ghuijs: “Ik snapte er inderdaad in het begin niet veel van. ‘Wat ben ik aan het doen?!’, dacht ik. ‘Vorig week toen we de resultaten doornamen, viel het kwartje waar we met z’n allen aan gewerkt hebben pas. En nu ben ik er trots op dat we een belangrijke rol hebben gespeeld bij het verzamelen van data, en zo in de toekomst een schakel vormen in de sector.”

Docent practoraat Anne Hoogeboom vertelt dat het afgelopen jaar zoeken was naar de juiste formule. “Dit jaar ben ik voor het eerst heel tevreden; de studenten werden in hun kracht neergezet, namelijk bij het verzamelen van de informatie.” Directeur Blansjaar: “We hechten veel belang aan het practoraat; we zijn dan ook blij dat we op Equestrum campus straks een eigen onderzoeksruimte voor het practoraat hebben.” Mede-practor IJsbrand Chardon complimenteerde de studenten en benadrukte de bewustwording om zelf na te denken en ogen en oren open te houden in de sector. “En uitdragen naar de buitenwereld waar we mee bezig zijn!”

Talentontwikkeling door scholarship

Dit studiejaar was de eerste pilot van het scholarship, waarbij bedrijven een student adopteren voor 500 euro; de student levert daarvoor content aan het bedrijf en draagt zo bij aan pr,  communicatie en media, met name op social media. Storyteller Gijsbregt Brouwer vertelt waarom het belangrijk is voor een bedrijf om een goed verhaal te hebben en dat vanuit dat uitgangspunt het scholarship ontstaan is. Docent Nicole Ubbink: “Het leverde spontane content op: artikelen, posts, video’s, een persoonlijke LinkedIn-pagina … maar ook frustratie over plannen, samenwerken en contacten onderhouden. De studenten hebben geleerd, wij hebben geleerd en volgend jaar wordt het scholarship verder ontwikkeld.”

Video’s, artikelen, TikTok

Hierna vertellen studenten Jerra van Gelder en Eline de Jong over hun scholarshipervaringen. Jerra heeft veel geleerd bij haar bedrijf, uitgever MP Horses, voor wie ze naast de al geleverde content, nog meer video’s gaat maken en artikelen gaat schrijven. Eline de Jong had een uitdagende opdracht van de KNHS om samen met twee stagiaires een TikTok-concept te bedenken dat volgende week wordt gelanceerd.

Studenten afleveren

De informatieve ochtend wordt afgesloten door de wens van Arjan Blansjaar ‘dat we ons dankzij de samenwerking met de hippische bedrijven en ons hippische netwerk blijven verbeteren waar mogelijk om jaarlijks onze doelstelling te halen: studenten afleveren in de hippische sector!’ Het Kenniscafé wordt afgesloten met een lunch, waarbij natuurlijk ruimte is om te netwerken. Studenten demonstreren hun product in het kader van Jong Ondernemen en ook de scholarshipresultaten worden gepresenteerd, net als de video van het practoraat.

Netwerken

Jerra krijgt als student het laatste woord: “Ik vond het leuk dat mijn stagebegeleider als hippisch ondernemer geïnteresseerd was in de bijeenkomst. De netwerklunch was ook een goed idee; ik heb met twee ondernemers gesproken die vertelden dat ze mijn presentatie interessant vonden en dat ze me graag in de gaten houden. Dat is toch superleuk om te horen!”

The post Allerlaatste Kenniscafé laatstejaars Lentiz MBO Paardensport appeared first on Equestrum.

Read More

Meer nieuws

Opfok van veulens

Opfok van veulens

Veulens horen met hun moeders in de wei, zodat ze voldoende beweging en frisse lucht krijgen om gezond te kunnen opgroeien. Het volledig op stal houden van veulens komt overigens zelden voor, een nadelig effect hiervan is de negatieve invloed op de botontwikkeling. De...

Scheren en dekens

Scheren en dekens

Een paard met een flinke wintervacht zweet tijdens inspanning eerder en het lange haar droogt langzamer op. Daarom worden veel sportpaarden geschoren. Dit betekent automatisch dat het paard, ter compensatie van het afgeschoren winterhaar, één of meerdere dekens moet...

Leer van top trainers

Leer van top trainers

Toptrainers uit de paardensport hebben in samenwerking met de KNHS het masterclassplatform Horseriding.Academy ontwikkeld. Op dit platform geven diverse toptrainers van Nederland een eigentijdse, hoogwaardige en unieke online masterclass. Horseriding.Academy is een...

Voertip: Voer je paard vandaag voor het werk van morgen

Voertip: Voer je paard vandaag voor het werk van morgen

Als je ruwvoer en krachtvoer in de juiste volgorde geeft, haalt het lichaam van het paard er meer voedingsstoffen uit en verteert het beter. Dit wordt duidelijk als je ziet uit welke bouwstenen het voer bestaat en in welke darmgedeelten die verteerd worden. Suikers,...

Nederlands Kampioenschap Springen Manegeruiters 2025

Nederlands Kampioenschap Springen Manegeruiters 2025

In januari starten de regiofinales van de Nederlandse Kampioenschappen Springen Manegeruiters 2025.Tijdens het NK Springen Manegeruiters krijgen de deelnemende manegeruiters een landelijk erepodium en maken zij kans op de titel “Nederlands Kampioen Springen...

Succesvolle KNHS-eventingkampioenschappen in Hattem

Succesvolle KNHS-eventingkampioenschappen in Hattem

Op zaterdag 19 oktober werden tijdens de Molecaten Ruiterdag in Hattem de KNHS-eventingkampioenschappen in de klasse B t/m Z paarden verreden. Bijna 200 ruiters kwamen aan start op landgoed Molecaten. Combinaties uit de Zuid-Hollandse teams eindigden op een vierde en...

Naar welke informatie ben jij op zoek?

Paardrijden Zuid-Holland biedt informatie voor alle paardenliefhebbers.