Het Blauw Gele Vendel bestond vorig jaar 75 jaar en is daarmee een van de verenigingen met een rijke historie binnen de regio Zuid-Holland. Ontstaan in het hart van Zuid-Holland in het begin van het jaar 1947 toen de oprichtingsvergadering werd gehouden. Op een stukje land naast de boerderij van Leen Ammerlaan werd voor het eerst geoefend in mei 1947. De paarden, waarop men reed, waren bedrijfspaarden want in de jaren vlak na de oorlog was er geen boer of tuinder, die er maar over piekerde voor zijn zoon een paard te kopen ‘speciaal geschikt voor de ruitersport’. De zadels waren slecht en oud. Veel vrije tijd om te oefenen had men niet. De zomer was voor Pijnacker nu eenmaal een tijd van vroeg opstaan en tot ’s avonds laat doorwerken. Op 31 augustus 1947, Koninginnedag, was er voor het eerst een openbaar optreden op een weide aan de Noordweg. De ruiters waren gekleed in rijbroek, witte blouse en een blauw-gele stropdas. Het was niet meer dan stappen en een drafje en tot overmaat van ramp raakte het paard van Jan van der Kooy in een hek verward. Maar het publiek was enthousiast. Vanaf dat moment werd deze uitvoering jaarlijks herhaald op of omstreeks Koninginnedag De naam van het Blauw Gele Vendel werd verzonnen door de heer lburg, enthousiast medewerker en supporter van de vereniging en het vaandel van de vereniging, dat nu nog steeds meegevoerd wordt bij optochten en concoursen, werd door hem aan de vereniging geschonken.
ln 1952 werd een begin gemaakt aan een reeks van onderlinge wedstrijden tegen de Landelijke Ruitervereniging ‘de Oldenbarneveldtruiters’ in Berkel, die in navolging van het Blauw Gele Vendel was opgericht. Er werd jaarlijks gestreden om een wisselbeker.
Veel activiteiten
Het koolasterrein aan de Kerkweg voldeed langzamerhand niet meer aan de eisen. Bij het 5-jarig bestaan van de vereniging werd het oefenterrein verplaatst naar de weide van de heer C. Noteboom aan de Nieuwkoopseweg. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Duiker.
lntussen gingen de activiteiten te paard gestaag door. Er werden concoursen bezocht (o.a. Rotterdam 1956 en Zevenhuizen), er werd deelgenomen aan de Westervee en de provinciale kampioenschappen in Bodegraven. Kortom het Blauw Gele Vendel was een actieve ruitervereniging, die van alle markten thuis was.
Ook pony’s
Ten tijde van het voorzitterschap van de heer J. Leezer ontstond het plan een ponyclub op te richten. De paarden op de bedrijven werden vervangen door gemotoriseerd vervoer en het houden van paarden voor de ruitersport werd een luxe, die lang niet iedereen zich kon veroorloven. Het bestuur van het Blauw Gele vendel zag vooruit en hoopte d.m.v. een ponyclub propaganda te maken voor de ruitersport bij de jeugd.
De ponyclub bracht een financiële stoot in de goede richting en zo ontstond het stoute plan: het Blauw Gele Vendel wilde een binnenbak. Er werd lang gezocht naar een stuk land, waar de manege op zou kunnen staan. Uiteindelijk was de heer W. van der Kooy bereid een bunder land, gelegen achter de Klapwijkseweg hiertoe aan de vereniging te verpachten. De officiële opening van de binnenbak van 15x30m werd met veel vertoon gevierd in het voorjaar van 1965. Later kwam daar een 20x40m baan bij op het oude voetbalveld en een 20x60m buitenbaan. En in 1989 zelfs een kantine.
De verhuizing naar de Hoogseweg
In 2003 wilde de gemeente dat het Blauw Gele Vendel ging verhuizen, maar toen kwam de crisis en werd er niet gebouwd. Pas in 2012 kwam opnieuw de verhuizing ter sprake. Dat ging niet zonder slag of stoot want het was niet gemakkelijk om een geschikte locatie te krijgen. De gemeente werkte niet echt mee en het liep zelfs zo hoog op dat 100 kinderen met pony’s voor het gemeentehuis demonstreerden, als er geen nieuwe locatie kwam zou het met de pony’s niet goed aflopen. Uiteindelijk kwam in 2014 de nieuwe, huidige locatie beschikbaar. Wat hielp was de fusie met de Oldenbarneveltse ruiters in 2012, daarmee was de vereniging in een klap een stuk groter.
Op 31 mei 2013 werd de overeenkomst met de gemeente Pijnacker-Nootdorp getekend voor de huidige locatie en op 23 mei 2014 was de bouwvergunning rond. Gezamenlijk hebben de leden van het Blauw Gele Vendel, zo’n 40-50 rijdende leden, ca. 75 startkaartleden en (ouders van) 150 manegepony rijdende kinderen de bouw van de nieuwe locatie voor hun rekening genomen. Eerst veel rondgekeken en met professionele begeleiding hebben ze stukje voor stukje de accommodatie gerealiseerd. Op 1 december 2014 verhuisden de paarden naar hun nieuwe stal aan de Hoogseweg, daar was toen alleen nog de kleine binnenbaan. Twee jaar later waren de tweede binnenbaan en de kantine gerealiseerd en weer twee jaar later de buitenbaan en longeercirkel. Alles heel doordacht gebouwd door de eigen leden die er avond aan avond en in de weekenden hebben gebuffeld. Het resultaat mag er zijn.
Gedreven vrijwilligers
Wanneer je op de locatie een rondje maakt kom je op een aantal pleintjes terecht. Zoals het vrijwilligerslaantje, wat zo typerend is voor deze vereniging. Alles wordt gedaan door vrijwilligers. De paarden en pony’s worden gevoerd door de leden, volgens een handig voorsysteem waarbij elk paard of iedere pony precies krijgt wat goed voor hem of haar is. Maar ook het uitmesten doen de leden zelf, de kantine, de wedstrijden organiseren, etc. Er zijn groepslessen door gediplomeerde instructeurs voor de 150 kinderen die wekelijks op de manegepony’s rijden en voor de rijdende leden. Cliënten van dagbesteding Teamwerk komen tuinieren, een handje helpen met de pony’s en vooral knuffelen met de pony’s. Een zeskoppig bestuur, bestaande uit allemaal dames, zorgt dat alles op rolletjes loopt.
Nog altijd bruist de vereniging van activiteiten, eigen activiteiten zoals wedstrijden, oefenspringen, ponykampen en een nieuwjaarsreceptie, lentefeest, etc. Maar het Blauw Gele Vendel is ook zeer gastvrij voor anderen. Om individueel een keertje op een andere locatie te trainen, tal van wedstrijden, kampioenschappen, opleidingen en finales. Alles is mogelijk. Het regiobestuur van Zuid-Holland heeft er mogen vergaderen en ook de aspirant instructeursopleiding van de KNHS heeft er een fijne locatie voor de opleiding.
Kortom een vereniging waar we in Zuid-Holland trots op mogen zijn!
Het bericht 75 jaar Blauw Gele Vendel verscheen eerst op KNHS Zuid Holland.